Mijn dochter kan staan. Trots kijkt ze over de rand van de bank naar buiten. Voorbijgangers zien een klein blond koppie boven de vensterbank uitsteken, lachen en zwaaien. En zij heeft door dat haar prestatie positieve aandacht oplevert.

Erkenning is de stimulans om te ontwikkelen. Het doet nog steeds pijn om van de bank af te vallen, maar de pijn heeft een reden gekregen. Succes. We hebben er alles voor over.

 

Op de wc zit ik soms met een jaloerse swipe naar foto’s te kijken van jongens die net zo oud zijn als ik en veel meer succes hebben. Je hebt pas echt succes als iedereen het kan zien. Ik zag bijvoorbeeld een foto waar vijf bekende jongens opstonden, “zoveel talent op één foto”, stond er bij. Het zijn allemaal aardige jongens, maar ik dacht: die zijn te lang niet meer van de bank gevallen. Ze zijn elkaars vangnet. Carice en Halina staan samen veel sterker. De McDonald’s en de Burger King zitten ook altijd vlakbij elkaar in dezelfde straat.

 

Ik vind het heel moeilijk om te blijven zoeken naar een nieuwe bank om op te klimmen. Soms vergeet ik hoe belangrijk het is om beter te worden in wat je doet. Op een gegeven moment, als je volwassen bent, denk je: het is ‘wel goed zo’. En stop je met ontwikkelen. Want het werkt, toch? Maar het verlangen naar erkenning gaat niet weg. Het gevoel dat je krijgt van succes begint zelfs steeds verslavender te worden. En het wordt steeds belangrijker dat iedereen het kan zien. Je laat je beste tweets bundelen, maakt selfies op premières van films waar je niet inzit en geeft je collega’s publiek complinten, in de hoop dat zij hetzelfde zullen doen voor jou.

 

Het is nooit ‘wel goed zo’. Ik wantrouw de vriendschappen tussen BN’ers. Vriendschappen die vaak net zo bekend zijn als de BN’ers in kwestie zelf. Er zijn een heleboel acteurs, schrijvers, etc. die nooit meer van de bank afvallen, omdat ze voortdurend worden opgevangen door het succes van hun vrienden. Het is lastig om hier iets over te zeggen, omdat mijn blik ongetwijfeld mank loopt van afgunst. Natuurlijk wil ik stiekem net zo succesvol zijn als die mensen, maar ik hoop alert genoeg te blijven om dat succes niet met erkenning te verwarren.

Vangnet

Column voor www.kemna.tv